Klimaat Spanje

Spanje staat onder het merendeel van de mensen bekend als een echt vakantieland, waar het zowel in de zomer als in de winter heerlijk vertoeven is. Toch kan het in sommige delen van Spanje ook behoorlijk koel zijn! Het noordelijk en centraal gelegen deel van Spanje heeft een weertype wat te vergelijken valt met dat van Nederland. In de winter ligt de temperatuur in deze gebieden net iets boven het vriespunt, wat gepaard gaat met nachtvorst en een beperkte kans op winterse neerslag. Ook in Catalonië en het Baskenland krijgen Spanjaarden regelmatig met sneeuw, ijzel en hagel te maken tijdens de wintermaanden. Het is niet voor niets dat sommige Europeanen in de wintermaanden naar de Spaanse Pyreneeën trekken voor een wintersportvakantie.

Let op: kijk voor je een vakantie naar Spanje boekt goed in welk gebied je wilt verblijven. Soms komen temperatuurverschillen van zo’n 25 graden voor tussen gebieden die op nog geen uur rijden bij elkaar vandaan liggen.

Spanje: land zonder veel neerslag

Grote delen van Spanje zijn door het jaar heen behoorlijk droog. Goede voorbeelden van droge regio’s zijn Castilla-Léon, Aragón en het noordelijke binnenland van Spanje. Ook aan de Costa Blanca en in een stad als Madrid valt jaarlijks niet meer dan 500 millimeter aan neerslag. Het merendeel van de neerslag valt in de wintermaanden.

In het noorden en noordwesten van Spanje kan het natter zijn, ook buiten de wintermaanden om. Hier is het van mei tot oktober het meest droog, maar bestaat er altijd een kans op een hevige onweersbui. Over het algemeen houdt dit niet langer dan een paar dagen aan.

Hoge temperaturen in de winter

Wanneer je in de winter wilt genieten van een hogere temperatuur dan wij tijdens de wintermaanden in Nederland hebben, dan is het raadzaam om een vakantie naar de Costa Blanca te boeken. De temperatuur in dit gebied ligt gemiddeld op zo’n 15 tot 18 graden Celsius en ook in de winter is hier goed vertoeven. Een alternatief voor de Costa Blanca is de Costa del Sol, waar de temperaturen nagenoeg overeenkomen met de Costa Blanca. Let er wel op dat het aan de Costa del Sol in de winter vaak iets natter is dan aan de Costa Blanca.

Ander klimaat op de Canarische Eilanden

Officieel behoren de Canarische Eilanden tot het Spaanse grondgebied, ondanks dat het klimaat hier sterk afwijkt van het klimaat op het vasteland van Spanje. Geografisch gezien behoren deze eiland namelijk tot Afrika, waardoor het hier zeker in de wintermaanden een stuk warmer is. Opvallend is dat het in de zomer juist koeler is op de Canarische Eilanden, dan bij een Costa Blanca of Costa del Sol.

De oostenwinden (ook wel Sirocco genoemd) die af en toe op de Canarische Eilanden blazen zijn hier een uitzondering op. Deze winden nemen een zeer warme lucht uit de Sahara mee, waardoor de temperatuur op de Canarische Eilanden soms tot boven de 40 graden op kan lopen.