Spaanse dialecten: verschillende soorten Spaans

Spaans is Spaans zou je zeggen. Toch is dat niet het geval. Net als bij vele andere talen in de wereld, zijn er diverse dialecten van eenzelfde taal. Het Nederlands in Noord-Holland klinkt ook niet zo zoals het Nederlands in Limburg en het Engels in Groot-Brittanie klinkt ook niet hetzelfde als het Engels dat gesproken wordt in Amerika. En zo is dat ook in het Spaans. Er zijn verschillende soorten Spaans oftewel verschillende Spaanse dialecten. De verschillen zijn echter niet dermate groot dat men elkaar in de verschillende Spaanstalige landen niet zou kunnen verstaan als men een ander dialect van het Spaans spreekt.

‘School’ Spaans

Als een buitenlander Nederlands moet leren, wordt er ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) onderwezen en als iemand Engels moet leren dan wordt het Britse Engels onderwezen. Er is dus een soort schooltaal die men leert als men een specifieke taalcursus volgt. Dit geldt ook voor het Spaans. Tenzij anders vermeld leer je tijdens taalcursussen het ‘School’ Spaans oftewel het Castiliaans.

Spaans in Spanje

In Spanje zelf zijn verschillende Spaanse dialecten, zoals Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Maar het Castiliaans is het algemene Spaans dat in Spanje wordt gesproken. Het wordt zo genoemd, omdat het Spaans officieel uit de regio Castilië komt en wat betreft uitspraak daar de zuiverste vorm heeft.

Spaans in Latijns- Amerika

Het Spaans in Latijns-Amerika wordt ook wel het ‘highland’ Spaans genoemd, omdat dit het Spaans is dat gesproken wordt in Latijns-Amerika, daar waar veel bergen zijn. Het Spaans in Latijns-Amerika verschilt van het Spaans in Spanje wat betreft woordenschat, uitspraak en grammatica. Een van de grote verschillen tussen de Spaanse dialecten in Spanje en het Spaans zoals het in Latijns-Amerika gesproken wordt is het gebruik van voornaamwoorden. Ook wordt het Spaans in Latijns-Amerika melodieuzer gesproken dan het Spaans in Spanje.

Bovenstaande is een beknopte uitleg van de verschillende Spaans dialecten die er op de wereld zijn. Wil je hier meer over weten kijk dan eens op Wikipedia