Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Als je studeert, maak je bepaalde kosten. Je betaalt niet alleen de kosten van je studie, maar ook van je boeken of ander materiaal dat je nodig hebt om te kunnen studeren. De kosten die je hebt gemaakt om een studie te volgen, mag je aftrekken van je inkomsten. Hoe dit precies werkt, lees je op deze pagina. Studeer je op dit moment en wil je hier fiscaal van profiteren? Lees dan zeker verder, want op deze pagina lees je hoe je dit moet doen.

Studiekosten berekenen met studiefinanciering

De studiekosten die je betaalt, zijn de kosten die je volgens de Belastingdienst van je inkomen af mag halen. Heb je studiefinanciering, dan moet je een speciale berekening maken om jouw studiekosten te achterhalen. Hier heeft de Belastingdienst een toelichting over geschreven, namelijk de ‘Studiekosten of andere scholingsuitgaven’ toelichting. Met de informatie in deze toelichting bereken je eenvoudig welke kosten je van jouw inkomen af mag halen.

Studiekosten berekenen zonder studiefinanciering

Heb je geen studiefinanciering, dan is het berekenen van de studiekosten wat eenvoudiger. Je telt de studiekosten en andere scholingsuitgaven bij elkaar op, je trekt de eventuele vergoeding die je voor je studie hebt gekregen (bijvoorbeeld van je werkgever) van deze kosten af en je krijgt een bepaald bedrag. Van dit bedrag trek je de zogeheten ‘drempel’ van de Belastingdienst af. Vanaf 2013 is deze drempel 250 euro en voor de jaren tot en met 2012 was deze drempel 500 euro. Het bedrag dat nu over blijft, is jouw aftrek voor de studiekosten die je hebt gemaakt.

Voorwaarden voor het aftrekken van je studiekosten

  • Je mag niet zomaar altijd je studiekosten van je inkomen aftrekken. Zo zijn er drie belangrijke voorwaarden voor het aftrekken van de studiekosten, namelijk:
    Jij bent de studie aan het volgen of je fiscale partner is de studie aan het volgen. De kosten van de studie voor je kind mag je niet van je inkomen aftrekken.
  • De studie is gericht op je huidige beroep of op je toekomstige beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. Dit betekent dat je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.

Voldoe jij aan deze voorwaarden? Dan mag je een deel van je studiekosten aftrekken van je inkomen, zodat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen of meer terugkrijgt. Zeker bij een dure studie met hoge studiekosten, scheelt dit veel geld. Wij raden je dan ook aan om deze mogelijkheid niet te laten liggen, maar er gebruik van te maken.