Spaanse grammatica

Wil je meer weten over de Spaanse grammatica? Is Spaans moeilijk, en wat zijn de belangrijkste regels? In veel landen wordt Spaans gesproken: in Spanje natuurlijk maar ook in Italië, Argentinië, Chili, Mexico, in de Verenigde Staten en in vele andere landen. Meer dan 329 miljoen mensen hebben het Spaans als moedertaal. Het alfabet is het Romeinse (Latijnse) alfabet, dus de letters zijn dezelfde als die van het Nederlands. Het Spaans is sterk verwant aan het Catalaans en Portugees.

Het Spaanse alfabet kent een letter meer dan ons alfabet: de letter Ñ. De letters K en W komen eigenlijk alleen voor in buitenlandse woorden en de letters Ch en LI worden soms ook als zelfstandige letters beschouwd. In dat geval telt het Spaanse alfabet dan ook 29 letters. Wil je meer weten over de letters van het Spaanse alfabet en hoe je ze uitspreekt kijk dan eens op het Talennet Spaans. Op deze website vind je heel veel informatie over de Spaanse taal, allerlei woorden, zinnen en begrippen en veel over de grammatica en de uitspraak van het Spaans.

Spaans leren

De Nederlandse taal werkt in sommige opzichten heel anders dan de Spaanse taal. Op zich is het niet heel moeilijk om Spaans te leren, maar je moet wel de nodigde grammatica kennen omdat je anders onnodige fouten blijft maken. Zo zeg je in het Nederlands “ik ben 34 jaar” in het Spaans “heb” je een leeftijd: tengo 34 años (van het werkwoord tener = hebben). Verder kent het Spaans geen dubbele medeklinkers, met uitzondering van cc en nn. Wel zo makkelijk eigenlijk. Het werkwoord zijn kent twee vertalingen: ser en etas. Het werkwoord zijn is dan ook wat moeilijker te gebruiken in het Spaans, maar als je de grammatica regels leert, zul je het uiteindelijk snappen en goed toepassen.

Hoe kun je het beste Spaans leren?

Er zijn allerlei manieren om een nieuwe taal te leren en de grammaticaregels toe te gaan passen. Natuurlijk kun je gewoon Spaanse les nemen maar je kunt ook veel zelf doen. Op het internet zijn veel handige sites te vinden waar je de Spaanse grammatica kunt vinden en oefenen. Andere manieren om de Spaanse grammatica en woorden te leren zijn:

  • Kranten en tijdschriften lezen
  • Spaanse televisiekijken
  • Spaanse films huren. Luister naar het Spaans met de Nederlandse ondertiteling, of juist andersom: Spaans lezen en in het Nederlands luisteren
  • Maak nieuwe vrienden en chat met hen, of stuur e-mails die je Spaanse vrienden verbeteren
  • Ga op vakantie naar Spanje of een ander land waar Spaans wordt gesproken
  • Verzamel folders die in het Spaans zijn
  • Organiseer een Spaans feest en nodig Spaanssprekende mensen uit
  • Kortom: Er zijn allerlei manieren te bedenken om je Spaanse grammatica te oefenen en nieuwe woorden te leren.

Hoe begin ik met Spaanse grammatica?

Om de eerste grondbeginselen van de Spaanse grammatica te begrijpen en te leren kun je het beste een Spaans woordenboek kopen en informatie zoeken op het internet. Natuurlijk is op Spaanse les gaan ook een goede optie, maar dat kost je wel geld. Vergelijk Spaanse cursussen. Leer de grondbeginselen en belangrijkste Spaanse werkwoorden, persoonsvormen en vervoegingen. Op YouTube vindt je veel filmpjes die je kunt bekijken en zo je Spaanse grammatica te oefenen. Succes!