Taalniveaus Spaans

Er zijn 6 verschillende taalniveaus in het Spaans. Deze taalniveaus zijn gekoppeld aan de niveaus van het Europees Referentiekader voor de talen (ERK). De 6 taalniveaus kun je behalen door het afleggen van een examen, georganiseerd door Instituto Cervantes. Dit is de enige manier om een officieel erkend internationaal diploma te verkrijgen.

Instituto Cervantes

Instituto Cervantes (Cervantesinstituut) is een Spaanse non-profitorganisatie die opgericht is in 1991 door het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Instituto Cervantes is gevestigd in 2 plaatsen in Spanje (Madrid en Alcala de Henares). In Nederland zit het enige centrum van het Cervantesnetwerk in Utrecht.

Het doel van het Instituto Cervantes is tweeledig:

  • het promoten van het onderwijs, de studie en het gebruik van de Spaanse taal
  • het bijdragen aan de verspreiding van de Spaanse cultuur in het buitenland

Het Instituto Cervantes organiseert onder andere cursussen Spaans, geeft het Diplomas de Espanol como Lengua Extranjera (DELE) (vertaald ook wel Diploma Spaans als Vreemde Taal genoemd) uit en organiseert examens voor dit diploma. De DELE diploma’s zijn de enige officiële diploma’s die internationaal worden erkend door particuliere ondernemingen, kamers van koophandel en openbare onderwijsinstellingen. Het DELE diploma is van belang voor het vinden van werk en in het onderwijs.

De DELE examens vinden enkele keren per jaar plaats. Kijk hier voor het actuele rooster.

DELE niveaus

Er zijn 6 niveaus van DELE diploma die kunnen worden behaald:

Basisgebruiker: 

  • DELE A1 (Diploma de Espaῆol Nivel A1): Als je DELE A1 behaald hebt dan bezit je voldoende taalkundige vaardigheden om dagelijks veelgebruikte uitdrukkingen te kunnen begrijpen en toepassen in elk Spaanstalig land ter wereld.
  • DELE A2 (Diploma Elementar): Als je DELE A2 behaald hebt dan beschik je over voldoende taalkundige vaardigheden om alledaagse veelgebruikte zinnen en uitdrukkingen te kunnen begrijpen die te maken hebben met de eigen relevante ervaringssfeer, zoals boodschappen doen, algemene info over zichzelf en familie etc).

Onafhankelijke gebruiker:

  • DELE B1 (Diploma de Espaῆol Nivel B1 Inicial): Als je DELE B1 behaalt dan bezit je voldoende taalkundige vaardigheden om je te redden in situaties die een basis communicatieniveau vereisen.
  • DELE B2 (Diploma de Espaῆol Nivel B2 Intermedio): Als je DELE B2 behaalt dan bezit je voldoende taalkundige vaardigheden om je te redden onder normale communicatieve omstandigheden in alledaagse situaties die niet een specifiek taalgebruik vereisen.

Vaardig gebruiker:

  • DELE C1: Als je DELE C1 behaald hebt dan bezit je voldoende taalkundige vaardigheden om je gemakkelijk en vloeiend te kunnen redden in situaties die specifiek gebruik maken van de Spaanse taal en kennis van de Spaanse cultuur vereisen. Ook moet je met dit diploma op zak je kunnen mengen in discussies in diverse sociale situaties.
  • DELE C2 (Diploma de Espaῆol Nivel C2 Superior): Als je een DELE C2 diploma bezit dan beschik je over voldoende taalkundige vaardigheden om je te redden in situaties die zeer specifiek gebruik vereisen van de Spaanse taal en kennis van de Spaanse cultuur.